Eramet Norway Kvinesdal er et moderne prosessanlegg som utmerker seg med stor fleksibilitet og stort engasjement i lokalsamfunnet. I år er verket 50 år, og det ble feiret.
Et gjennomtenkt anlegg
På begynnelsen av 1970-tallet søkte Tinfos, som da hadde drevet ferrolegeringsproduksjon på Notodden siden 1916, etter utvidelsesmuligheter for sin manganproduksjon. Valget falt på å bygge et nytt smelteverk i Kvinesdal. Smelteverket i Kvinesdal ble etablert i 1974, og er derfor et forholdsvis nytt anlegg. I 2008 ble Tinfos sin industrielle aktivitet kjøpt opp av Eramet konsernet, og prosessanlegget i Kvinesdal ble innlemmet i Eramet Norway, som dermed overtok både virksomheten og medarbeiderne.
Kontinuitet i alle ledd
I dag har prosessanlegget rundt 200 medarbeidere. Det unike ved Eramet Norways avdeling i Kvinesdal, er at det fortsatt jobber folk der som var med på oppbyggingen av smelteverket i 1974. Resultatet er at medarbeiderne har et unikt eierskap til arbeidsplassen sin og en unik kjennskap til smelteverkets utvikling. Dette er en del av kulturen. Alle ansatte har et genuint ønske om å bidra til å fortsette å utvikle anlegget i en bærekraftig og fremtidsrettet retning. Karrieremulighetene ved prosessanlegget er mange. Her finnes det både ingeniører med doktorgrad, sivilingeniører, siviløkonomer, fagarbeidere med fagbrev bl.a. innenfor mekaniske fag, elektrofag, prosess, automasjon og snekkere som vedlikeholder bygningsmassen. Prosessanlegget i Kvinesdal stiller høye krav til sine medarbeidere og legger sin ære i å ivareta mangfoldet i virksomheten.
Skreddersøm og energigjenvinning
Eramet Norway Kvinesdal har i dag en årlig produksjon på 180 000 tonn silikomangan, som produseres i tre moderne 30 MW-smelteovner. Produksjonsanlegget omtales innad i selskapet som «skreddersømverket», fordi all produksjon skjer på kundens spesifikasjon. Denne fleksibiliteten til å etterkomme kundenes ønsker, er prosessanleggets store styrke.
Eramet Norway Kvinesdals kunder befinner seg i Europa og Nord-Amerika. Hovedmarkedet for verkets spesialprodukter er produsenter av rustfritt stål.
Bedriften forbruker 750 GWh (750.000.000 kWh) elektrisk energi i året og har satset stort på energigjenvinning. Så tidlig som i 1981 ble det bygget et eget varmekraftverk, som leverer nærmere 90 GWh i året til sentralnettet, mens overskuddsvann brukes både internt på verket og av eksterne kunder.
Blant de eksterne kundene finnes det blant annet et oppdrettsanlegg for piggvar, som nyttiggjør seg det varme vannet. Her produseres det 250 tonn piggvar i året.
Det varme vannet går også til oppvarming av verkstedhaller på utsiden av anleggsområdet. I dag er fem kunder tilknyttet fjernvarmeanlegget, som ble bygget i 2007. Vann pumpes inn til verkstedhallene og varmer dem opp.
Optimale driftsforhold
Plasseringen til prosessanlegget i Kvinesdal ble valgt ut fra tilgangen på kraft. Her fantes det både en isfri havn og et stort åpent område som gjorde det enkelt å planlegge logistikken optimalt. Det at planleggingsmulighetene har vært så gode helt fra starten av, har gjort logistikken i området spesielt effektiv og flytende.
- Eyde-nettverket samler all industriell skaperkraft på Sørlandet. Medlemsbedriftene er verdensledende på sine felt, og Eramet Norway Kvinesdal er et selvsagt medlem.
- Ren prosess er et digitalt magasin som presenterer medlemsbedriftene i Eyde-nettverket.
- Region Lister sammenfatter regionens aktiviteter og presenterer kommunene.
- Kvinesdal kommunes egen nettside omfatter informasjon om tjenester, politikk og administrasjon samt fakta om Kvinesdal.